Silloin tällöin kuulee kitinää siitä, kun vauvaa yrittävien tuttavat ”kannustavat” yrittäjää tyhjillä sanoilla ja typerät kommentit pahoittavat kuulijan mielen. Lapsettomuus on varmastikin sellainen asia, jota ei ymmärrä, jos ei ole itse kokenut.

Joskus joku sanoi, että lapsettomuudesta kärsivään pariskuntaan on suhtauduttava kuin surevaan pariskuntaan. Suruunkaan ei oikein ole oikeita/sopivia sanoja, mutta jos sen on itse kokenut niin osaa ehkä suhtautua asiaan. Mutta ihminen, joka ei ole koskaan menettänyt ketään ei ihan oikeasti tiedä, miltä menettäminen tuntuu. Samoin on varmastikin lapsettomuuden kanssa.

Mielestäni ihmisen, joka asiasta kertoo tuttavillensa ja sukulaisille, täytyy ottaa myös vastuu asian jakamisesta. Vastaanottajalla ei välttämättä ole ymmärrystä asiaan eikä ehkä empatiaakaan. Ehkä parempi olla kertomatta kenellekään, jos ei kestä typeriä kommentteja kuten ”Älä stressaa/Yritä olla ajattelematta asiaa” tmv..  Äitini neuvoi minua juurikin näillä sanoilla, vaikka on itsekin yrittänyt minua 2 vuotta. Eipä auta muuta kuin kuitata tuollaiset kommentit ”juu” –turha siitä on pahoittaa mieltään, vaikka kyllähän se toki vähän ärsytti. Mutta ihan oikeasti ymmärtämättömät ystävät varmastikaan eivät tarkoita pahaa kommenteillaan –turha niistä on pahoittaa mieltään, kun oikeita sanoja ei oikein ole. Kolikolla on aina kaksi puolta, ja vaikka kuinka haluaisit perheenlisäystä, ei se poista sitä faktaa, että lapsettomuudessa on omat hyvätkin puolensa. (Taidan kerjätä verta nenästäni..) Laatuaika partnerin kanssa, oma aika yms. Nautitaan nyt niistä –vielä kun voidaan.

Ylipäänsä vastuun ottaminen omasta elämästä ei olisi pahitteeksi. Moni valittelee esimerkiksi työtänsä & palkkaansa! Jos et ole tyytyväinen työhösi, tee asialle jotakin äläkä ”jää tuleen makaamaan”.  Jos et voi vaikuttaa työssäsi, harkitsisitko työpaikan vaihtamista? Suomi on vapaa maa ja koulutus suurimmalti osin ilmaista. Jos oikein haluaa jotain, niin kyllä sen saa. (Jopa lapsen –ei ehkä biologista, mutta vaihtoehtoja kyllä löytyy) If there is a will, there is a way.