En palannut tänne blogistaniaan valittamaan kohtaloani tai surkuttelemaan itseäni, vaikka stuoresiirto tästä toisesta IVF:stä menikin puihin. Halusin tulla kertomaan viimeaikaisista kokemuksista ja vaihtoehdoista, joita en ensimmäisellä hoitokierroksella tiennyt olevankaan.

Eli varsinkin lääkityksen puolella on oleellisia vaihtoehtoja. Itse hoitokin tehtiin Varilan suunnitelman mukaan erilailla kuin ensimmäinen IVF Väestöliitossa. Ensinnäkin pistoshoidot aloitettiin vasta kierronpäivänä 4 (vs. Väestöliiton ja julkisen pvä 2). Tämä siksi, että ekassa IVF:ssä (Väestöliitolla) munasoluja saatiin niin paljon, että nyt oli varaa ottaa pientä luonnon omaa valikoituvuutta mukaan siihen alkuun (ei tosin toiminut ihan hirveen hyvin, munasoluja tuli taas melko reipas määrä.. ehkä pistokset olisi voitu aloittaa vieläkin myöhemmin?). Mutta vointi oli tällä kierroksella paljon parempi, olin vielä punkiota edellisenä päivänä töissä ja kävely sujui kohtalaisen hyvin.

Erittäin tervetullut vaihtoehto oli Pregnyl lasiampulli sähläyksen korvaava irroituspiikki Ovitrelle, joka on samanlainen kynä kuin Gonal-F. Irroituspistos Ovitrellellä sujui noin ziljoona kertaa stressittömämmin ja helpommin kuin Pregnylin sekoittaminen ja pistäminen. No joo, haittapuoli on se, että Pregnyl maksaa noin 5 euroa ja Ovitrelle jotain 50 €:n tienoilla eli kymmenkertainen hinta, mutta jos esim lääkekatto on täynnä ja/tai muuten rahan meno ei haittaa, niin suosittelen lämpimästi Ovitrelle piikkiä.

Vielä yksi tai oikeastaan kaksi vaihtoehtoa loppukierron tukihoitoon. Viime kierrossa Lugesteron (jota inhosin, ällöä töhnää!) korvattiin Crinone emätingeelillä. Sitä kuitenkin joutui käyttämään vaan kerran päivässä (vs. Luge 2 krt päivässä). Crinone oli myöskin helppo laittaa eikä sotkenut kuten Luge. Ainoa huono puoli on taas hinta. Se on noin kymmenkertainen Lugeen verrattuna?!

Tässä ensimmäisessä PASsissa (joka tehdään tänään), loppukierron tukihoito onkin suun kautta otettava tabletti, Terolut!

Tämän lääkityksen lisäksi viime kerralla minulle määrättiin siirtoa seuraavana päivänä pistettäväksi Gonapeptyl piikki (joka taas on samanlainen piikki kuin jarrupiikki Orgalutran). Tällaista ei Väestöliitolla edes mainittu. Toki ollaan menty ajassa reilu vuosi eteenpäin ja tietenkin hoidot, menetelmät ja lääkkeet kehittyvät. Mutta tässä kaikille nyt tiedoksi, että voitte ainakin kysyä lääkäriltä vaihtoehtoja, jos siltä tuntuu. Itselläni hoitokierros tuskaa helpotti kummasti tuo Ovitrellen vaivattomuus ja loppukierron hoidon mukavuus.

Ja sitten taas peukut pystyyn, se on menoa taas tänään. 1. blastokysta siirretään pakkasesta. Lääkäri oli kovin luottavainen -"heillä on niin hyviä kokemuksia näistä pakastetuista blastokysteista". Well, we'll see.